Переглянути всі підручники
<< < 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 > >>

 

Мал. 136. Типи водних мас
Типи водних мас. На перший погляд вода в океані скрізь однако­ва. Проте це не так. На різних географічних широтах морська вода має свої температуру і солоність. Великі об'єми води, що відрізня­ються температурою і солоністю, називають водними масами. Розрізняють екваторіальні, тропічні, помірні і полярні водні маси (див. атлас). Назва водних мас та їхні властивості зумовлені особливостями клімату тієї ділянки земної кулі, де вони утворили­ся (мал. 136). Наприклад, екваторіальні водні маси сформувалися в екваторіальних широтах і тому дуже теплі (+25 ... +29 °С). Теп­лими також є і тропічні водні маси, температура яких становить у середньому +19 °С. Проте порівняно з екваторіальними тропічні води солоніші. Температурні умови і солоність помірних водних мас мінливі­ші. Так, середньорічна температура поверхневих вод помірного поясу коливається від +10 °С до +15 °С. У Південній півкулі вона знижується навіть до 0 °С. Солоність помірних водних мас змен­шується від 34 %о до 10 %о. Полярні водні маси, що формуються на крайній півночі і на крайньому півдні Світового океану, найхолодніші. Температура їх в окремих місцях дорівнює -1,8 °С, а солоність води нижча, ніж середня солоність Світового океану.
ПІДСУМКИ
Головні властивості вод Світового океану — температура і солоність. Великі об'єми води, що відрізняються температурою і соло­ністю, називають водними масами. Залежно від місця утворення розрізняють екваторіальні, тропічні, помірні та полярні водні маси.

 

Переглянути всі підручники
<< < 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 > >>
Hosted by uCoz