|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ПІДСУМКИ
о Світовий океан — безперервний водний простір на поверхні Землі.
о Світовий океан поділяють на чотири океани, о Моря, затоки і протоки — частини Світового океану, о За походженням усі острови в океані поділяють на материкові, вулканічні та коралові.
|
|
|
|
|
|
Запитання і завдання для самоперевірки
чи можна, рухаючись уздовж лише одного меридіана, перетнути усі океани планети? За фізичною картою визначте відстань, що відділяє вас від найближчого моря. Чому різні океани Землі мають багато спільного? Як називають безперервний водний простір на поверхні Землі?
|
|
|
|
|
|
|
Властивості вод Світового океану
|
|
|
|
|
|
|
Пригадайте
Які властивості води?
Які речовини легко розчиняються у воді?
|
|
|
|
|
|
|
Температура вод. За своїми температурними властивостями морська вода є унікальною. Вона добрий накопичувач тепла і обігрівач. Приміром, верхній десятиметровий шар океанічних вод утримує стільки тепла, скільки не має вся атмосфера. Охолоджуючись, океан щедро віддає своє тепло в прилеглі шари атмосфери, нагріваючи її. Якби океану не було, середня температура повітря на Землі становила б не +15°, а -21 °С.
Середня температура поверхневих вод Світового океану загалом дорівнює 17,5 °С. Це приблизно на три градуси вище середньої температури повітря біля поверхні Землі. Найтепліші поверхневі води має Тихий океан, температура яких у середньому перевищує 19 °С. Середня температура вод Індійського океану сягає 17 °С. Третє місце посідає Атлантичний океан з температурою води 16,5 °С. Найнижча температура вод Північного Льодовитого океану сягає в середньому 1°С.
Завдяки перемішуванню води тепло з поверхні води передається в глиб океанічної товщі. Проте з глибиною температура води Світового океану поступово знижується і на глибині два кілометри вона зазвичай не перевищує 2-3 °С. У разі охолодження морської води нижче -2 °С на її поверхні утворюється крига. Вона вкриває 15 % водного простору Світового океану. Межі поширення криги залежать від пір року, вітрів, течій. Навесні арктична крига дося-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|