Переглянути всі підручники
<< < 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 > >>

 

Мал. 142. Світовий океан - комора біологічних ресурсів:
1 - промисел риби; 2 - кальмар;
3,4 - вилов креветок
Попри величезну кількість і різноманіття морських мешканців, 60 % площі Світового океану нагадують пустелі материків. Ор­ганізми, потребуючи сонячного світла та кисню, оселяються пере­важно у прибережних та поверхневих водах. Саме тут здебільшого ведуть промисел риби - цінного продукту харчування людини. Крім того, ловлять кальмарів, креветок, крабів, мідій, видобува­ють їстівні та лікувальні водорості, полюють на морських звірів (китів, моржів, тюленів), які є для промисловості джерелом сиро­вини, зокрема жиру, шкіри, хутра (мал. 142). Найбільше біологічних ресурсів видобувають у Тихому океані. Йому помітно поступаються Атлантичний, Індійський та Північ­ний Льодовитий океани. Мінеральні ресурси — корисні копалини океану, що може вико­ристати людина. Найважливішою сировиною Світового океану можна вважати саму воду, зокрема питну воду. Щоб її добути, з давніх-давен морську воду опріснювали. Так, давньогрецькі море­плавці тримали на своїх суднах спеціальні ящики з піском. У них заливали морську воду, яка, проходячи крізь шар піску, ставала придатною для пиття. Мешканці північних районів вживали во­ду, яку отримували, розтоплюючи верхні шари морського льоду. Основним мінералом морської води є сіль. Сіль, яку містять води Світового океану, могла б рівномірно вкрити поверхню сухо­долу шаром завтовшки у багато десятків метрів. Отже, не випадко­во в морі видобувають приблизно кожну четверту тонну необхідної людству кухонної солі.

 

Переглянути всі підручники
<< < 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 > >>
Hosted by uCoz